Acasa
Despre noi
Proiecte
Servicii
Arhiva
Parteneri
Media
Contact

Evenimente
  • No events.

Links
Adventure Camps
Crim Tabere
Federatia Romana de Speologie
Fonduri UE
La Foulee Blanche
Specialisti in tabere
Tabara Suncuius

« »

Masuri preliminare de protectie si conservare a pesterilor- arii protejate- din Parcul Natural Apuseni

humpleu_sala_minunilor“Finantare Europeana pentru 37 de pesteri protejate din Apuseni”

COMUNICAT DE PRESA

Cluj-Napoca 14 mai 2009

Centrul de Initiativa pentru Mediu Cluj-Napoca  lanseaza proiectul “Masuri preliminare de protectie si conservare a pesterilor – arii protejate – din Parcul Natural Apuseni”, care a fost semnat la data de 23.03.2009.

Proiectul este finantat prin Programul Operational Sectorial de MEDIU, 2007 – 2013 (80% din Fondul European de Dezvoltare Regionala si 20 % din Bugetul de Stat), Axa Prioritara 4 – „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”.

Bugetul alocat acestei axe este de 172mil Euro, iar pentru primul apel de proiecte s-au selectat doar 4, singurul din regiunea de Nord Vest a Romaniei fiind acesta.

La elaborarea proiectului a participat Centrul de Initiativa pentru Mediu, in calitate de Beneficiar, impreuna cu Administratia Parcului Natural Apuseni, in scopul revizuirii Planului de management pe componenta mediul carstic subteran, prin delimitarea la suprafata a zonelor de protectie speciala.

Proiectul are o valoare totala de 1.212.000 lei si se va derula pe parcursul a 24 luni, in perioada martie 2009 – martie 2011.

Obiectivele proiectului sunt:

· Imbunatatirea starii de conservare a 37 pesteri din Parcul Natural Apuseni, incadrate in categoriile de protectie stabilite prin OUG 57/2007 si atribuite prin OMMGA 604 / 2005;  

· Elaborarea unui plan de interventii in caz de accidente pentru cele 37 de pesteri de pe teritoriul Parcului Natural Apuseni;

· Desfasurarea unei campanii de constientizare a localnicilor si vizitatorilor din Parcul Natural Apuseni privind stimularea interesului pentru natura si constientizarea privind efectele activitatilor antropice asupra biodiversitatii.

Prin proiect se vor realiza urmatoarele:

·  Echiparea tehnica a celor 37 de pesteri;

· Topografierea celor 37 de pesteri;

· Harti ale celor 37 de pesteri;

· 15 proiecte tehnice de limitare a accesului in pesteri;

· Un plan de interventii pentru misiunile de salvare din subteran din cele 37 de pesteri;

· Un film documentar despre pesterile de clasa A din Parcul Natural Apuseni, in limbile romana, maghiara, engleza, franceza si germana;

· 4 puncte de informare dotate cu ecrane, amplasate in incinta centrelor de vizitare ale Parcului;

· 37 de panouri informative la intrarea in pesteri;

· 10.000 de brosuri informative despre Parcul Natural Apuseni in general si despre pesteri in special, pentru publicul larg;

Proiectul se deruleaza pe teritoriul judetelor Cluj, Alba si Bihor cuprinse in Parcul Natural Apuseni, iar dintre pesterile vizate unele sunt adevarate capodopere ale naturii si necesita un grad sporit de protectie: Cetatile Ponorului, Piatra Altarului, Onceasa, Ghetarul de la Focul Viu, Pestera Humpleu.

Informatii suplimentare puteti obtine la:
Tel./Fax 0264-593 254
Email: office@crim.ro,  www.crim.ro


Voda Calin Tiberiu,
Manager proiect
Cluj-Napoca
14.05.2009